Voor het voorzitterschap van de Eerste Kamer hebben zich vier kandidaten gemeld. Het gaat om Ankie Broekers (VVD), Hans Franken (CDA), Marijke Linthorst (PvdA) en Guusje ter Horst (ook PvdA).

Kandidaten voor de opvolging van Fred de Graaf konden zich tot vrijdag 12 uur melden. Dinsdag wordt de nieuwe voorzitter gekozen.

De Graaf (VVD) trad enkele weken geleden af. Hij was in opspraak gekomen door een Volkskrantinterview. Daaruit viel af te leiden dat hij PVV-leider Geert Wilders bewust uit beeld had gehouden bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander op 30 april.

De Graaf ontkende de beschuldiging, maar vond dat zijn reputatie te veel was beschadigd om te kunnen blijven functioneren.

Binnenlandse Zaken

Van de vier kandidaten voor zijn opvolging is Guusje ter Horst de bekendste. Zij was minister van Binnenlandse Zaken in het vierde kabinet-Balkenende. Ter Horst (1952) zit sinds 2011 in de Senaat.

Haar partijgenote Marijke Linthorst (1952) is sinds 1995 met een onderbreking van enkele jaren lid van de Eerste Kamer. Hans Franken (1936) is ondervoorzitter van de Senaat. Sinds het vertrek van De Graaf neemt hij hem waar. Ankie Broekers (1946) zit sinds 2001 in de Senaat.

Boeiende functie

In een brief aan haar medesenatoren prijst Broekers de veelzijdigheid van de functie van Eerste Kamervoorzitter. Het is een ''boeiende functie juist vanwege de verschillende aspecten ervan", meent zij. Franken wil zich richten op ''het accentueren van de zelfbewustheid en zichtbaarheid van de Eerste Kamer."

Linthorst wijst op het eervolle karakter van de functie. ''De voorzitter mag met gepaste trots uitdragen dat de leden van dit huis met beide benen in de samenleving staan", schrijft ze. Ook Ter Horst benadrukt dat het een eer zou zijn voorzitter te worden van het ''eerbiedwaardig instituut", dat ''zo een belangrijke functie in ons staatsbestel inneemt".