
Overleg met D66 en GroenLinks van start
Op de agenda staat de mogelijkheid van steun van de twee oppositiepartijen aan maatregelen van het kabinet, zoals het hoger onderwijs en de zogeheten kindregelingen. Ook de extra bezuinigingen van zes miljard komen ter sprake.
Pechtold zei bij aankomst op het overleg, dat plaatsvindt op het ministerie van Financiën, dat voor hem hervormingen en investeringen in onderwijs belangrijk zijn. Van Ojik zei dat hij donderdagavond nog geen concrete resultaten verwacht. "Maar als we dachten dat het zinloos was, zouden we hier niet aan beginnen."
Het kabinet zoekt naar steun van een deel van de oppositie voor de plannen, om verzekerd te zijn van een meerderheid in de Eerste Kamer. Het gaat onder meer om het sociaal leenstelsel en de versobering van de kindregelingen, waarvan er nu negen zijn. D66 en GroenLinks zijn mogelijk bereid deze plannen te steunen, maar eisen er wel iets voor terug. D66 wil investeringen in het onderwijs, GroenLinks een 'groener' belastingstelsel.
Zomerreces
Daarnaast spelen de zes miljard aan extra bezuinigingen die het kabinet volgend jaar wil doorvoeren. De invulling daarvan is nog niet bekend. Ook hiervoor geldt dat het kabinet steun moet zoeken bij de oppositie. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) meldde onlangs dat overeenstemming met oppositiepartijen 'nu niet tot de mogelijkheden behoort'. Desondanks gaan de gesprekken door.
Ingewijden verwachten niet dat donderdagavond een akkoord wordt bereikt. Wel worden mogelijk afspraken gemaakt over het vervolg van de gesprekken. Voor de begroting voor volgend jaar begint de tijd te dringen: die moet eind augustus af zijn, en de Tweede Kamer gaat eind volgende week met zomerreces.
Bij het gesprek van donderdagavond zijn namens het kabinet naast Dijsselbloem minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA), minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) en staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) aanwezig.