Minister Henk Kamp (Economische Zaken) is niet van plan zich te mengen in het conflict tussen PostNL en stakende pakketbezorgers.

Op aandringen van de Kamer gaat Kamp wel toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) vragen te kijken hoe het precies zit met de contracten van de pakketbezorgers.

Volgens PvdA-Kamerlid Mei Li Vos is het niet typisch voor zelfstandigen om dezelfde werkkleding te dragen en in bussen te rijden met dezelfde logo's. ''Ook als PostNL eruit komt met deze mensen, lijkt mij er genoeg aanleiding om hier eens naar te kijken.''

Kamp ziet geen aanwijzingen voor schijnzelfstandigheid of wurgcontracten zoals de SP. Hij gaat ervan uit dat de Belastingdienst en de Inspectie Sociale Zaken mans genoeg zijn om te beoordelen of zij in actie moeten komen. Maar voor de zekerheid kaart hij het vrijdag wel aan bij zijn collega's Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en Jeroen Dijsselbloem (Financiën).

Schijnzelfstandigheid

Volgens de minister heeft PostNL niet alleen mensen in dienst, maar worden mensen ook aangenomen als onderaannemer. ''Dat mag. Er kan een conflict ontstaan, maar ik denk niet dat wij als overheid daarin een rol naar ons toe moeten trekken. Wel bij overtreding van de wet of schijnzelfstandigheid. We wilden eerder dat minstens zo veel procent van de postbezorgers in dienst zou zijn. Dat hebben we afgetikt, maar er is nu een andere situatie'', hield Kamp de Kamer voor.

Pakketbezorgers die het niet eens zijn met de nieuwe, lagere tarieven die PostNL wil, staken sinds dinsdag. Boze bezorgers woonden donderdagavond het Kamerdebat bij.