Het pleidooi van VVD'er Bart de Liefde om de postbezorging te beperken tot 3 of 4 dagen per week, kreeg donderdag geen bijval in de Tweede Kamer.

Coalitiepartij PvdA vindt dat te snel gaan, net als SP en D66 dat liever nog de tijd neemt om te wennen aan de bezorging die in 2014 teruggaat van 6 naar 5 dagen.

Mei Li Vos (PvdA) wil er voorlopig nog niet aan denken om de post nog minder vaak te bezorgen. Zij wil eerst goed zicht hebben op het effect van de maatregelen die nu worden genomen om de kosten voor PostNL te beheersen.

''Zolang we in Nederland nog niet weten hoe we eruit moeten komen, moet je niet naar Europa gaan om daar de postrichtlijn aan te passen'', meent zij. Sharon Gesthuizen (SP) vindt het nu niet het goede moment en ook Kees Verhoeven (D66) vindt het wat te snel gaan, aangezien net is beslist om de 6 daagse bezorging los te laten.

Kamp

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) omarmde het idee niet maar zegde wel toe dat hij zich in Europa gaat inzetten voor aanpassing van de postrichtlijn die meer inspeelt op de ''digitale werkelijkheid''. Op post die langer onderweg is, uiterlijk 3 dagen, wil De Liefde wel een goedkopere postzegel. Kamp reageerde wat zuinigjes: ''Dat zouden we kunnen gaan doorvoeren.''

PostNL heeft het financieel zwaar, omdat mensen door de opmars van de computer elkaar bijvoorbeeld steeds minder papieren liefdesverklaringen sturen. Kamp kondigde eerder al maatregelen aan die het bedrijf meer lucht moeten geven.

Brievenbussen

Om kosten te besparen mag PostNL het aantal brievenbussen terugbrengen van 19.000 naar 8700, gaat het aantal vestigingen van de post terug van 2500 naar 1000 en wordt per 1 juli de postzegel 6 cent duurder.

De Kamer zou graag zien dat Kamp in zijn visie op de postbezorging wat verder in de toekomst blikt. De minister denkt daar over na. ''We moeten reageren op wat voorzienbaar is, maar hoe het over 10 jaar uitpakt? Ik zou het niet weten. Het gaat allemaal heel snel. Ik begrijp dat ik nu al ouderwets ben als ik e-mail.''