De Nederlandsche Bank (DNB) is tegen het plan van werkgeversorganisatie VNO-NCW om genationaliseerde banken als ABN Amro en SNS Reaal te verkopen om bezuinigingen te voorkomen.

Dit heeft DNB-president Klaas Knot donderdag gezegd na een zitting in de Tweede Kamer.

"Dat verandert niets aan het probleem", aldus Knot. Volgens hem zal de verkoop hoogstens een incidenteel effect hebben en zal er alsnog bezuinigd moeten worden om de overheidsfinanciën op orde te kunnen brengen.

Dit omdat duidelijk is dat Nederland op langere termijn nog steeds een structureel tekort heeft.

Maar eenmalig

"Dit plan doet alleen iets tegen de staatschuld, maar niets voor de lopende rekening. Het gat in de overheidsfinanciën wordt niet gedicht. De verkoop zou maar een eenmalige bate opleveren, terwijl het gat zich daarna ieder jaar weer zou voordoen."

Volgens Knot kan bij een verkoop nu bovendien nooit het beste bedrag voor de banken worden opgehaald, zolang de economische vooruitzichten 'nog steeds donker' zijn. 

De DNB vindt dan ook dat  bezuinigingen echt nodig zijn, om internationaal gezien de goede reputatie van Nederland als kredietwaardig land hoog te kunnen houden. 

Rutte

Ook premier Mark Rutte, minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en minister Jeroen Dijsselbloem (Financien) spraken zich tegen het plan uit. 

Rutte kaatste de bal terug naar Wientjes en riep werkgevers en werknemers op geld dat vrijkomt doordat hoge pensioenpremies minder noodzakelijk zijn, terug te geven in loonruimte.

''Dat extra geld - en dat kan behoorlijk oplopen per werkende Nederlander - komt dan beschikbaar voor mensen in hun portemonnee, in de economie.'' Volgens de premier zou dat de Nederlandse economie ''ontzettend helpen''.

Doldwaze dagen

Volgens Asscher zal de opbrengst onder de huidige marktomstandigheden waarschijnlijk tegen vallen.

Ook Dijsselbloem liet gekscherend weten 'geen doldwaze dagen' te gaan organiseren. "Dit is geen oplossing voor de problemen die we nu hebben."

Tafelzilver

Wientjes stuurde donderdagochtend aan op de verkoop van ABN Amro, SNS Reaal, verzekeraar ASR en de hypotheekportefeuille van ING. "Daarmee haal je vele miljarden op. Het is tafelzilver dat de staat nooit heeft willen hebben", aldus Wientjes.

Hij noemt de huidige economische situatie dramatisch en het sociaal akkoord een "extreem zorgelijke ontwikkeling."

Daarom zou het kabinet moeten zoeken naar alternatieve manieren om de crisis te lijf te gaan. ''Denk ook eens aan verkoop van 30 procent van Gasunie. Of aan de verkoop van 30 procent van het belang in Tennet, het elektriciteitsnet'', suggereerde Wientjes.