Niet-geregistreerde tolken en vertalers doen hun werk niet per definitie slechter dan hun geregistreerde collega's. 

Dat zei staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) donderdag tijdens een overleg met Kamerleden over tolken en vertalers die werken voor rechtbanken en politie.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie is verplicht tolken en vertalers uit het Register Beëdigde Tolken en Vertalers (BTV-register) in te zetten.

In feite werkt het ministerie echter met bemiddelingsbureaus, die uitwijklijsten gebruiken wanneer er geen tolk of vertaler uit het register beschikbaar is. Zowel het register als de uitwijklijst waarborgt de kwaliteit van de tolken en vertalers, liet Teeven weten.

Kostenplafond

Kamerleden van de PvdA en SP sprongen op de bres voor de beroepsgroep. Door de tussenkomst van bemiddelingsbureaus is er geen zicht op de werkelijke inkomsten van tolken en vertalers, meenden zij. Teeven zegde toe dat hij in een nieuwe aanbestedingsprocedure zal kijken of er een plafond voor de bemiddelingskosten kan worden ingesteld.

Op 1 januari volgend jaar wordt het register opgeschoond, omdat dan tolken en vertalers die eerder gebruik hebben gemaakt van een overgangsregeling, aan specifieke eisen voor verlenging van de inschrijving moeten voldoen.