De grootste verdieners bij de publieke omroep zouden een deel van hun salaris vrijwillig in moeten leveren, vindt staatssecretaris Sander Dekker (Media).

Dat bevestigt een woordvoerdster van de staatssecretaris tegenover NU.nl na berichtgeving in De Telegraaf

Omdat er door de bezuinigingen door het kabinet veel banen gaan verdwijnen bij de publieke omroep, stelt Dekker dat "iedereen die een fors hoger salaris verdient dan normaal, zich eens goed achter de oren moet krabben".

"Ik doe een moreel appel op de presentatoren die nu nog veel meer verdienen dan een minister, om vrijwillig wat in te leveren", zegt de staatssecretaris donderdag in de krant.

Dekker noemt directeur Jan Slagter van omroep Max als positief voorbeeld. Slagter besloot dit jaar zijn salaris te verlagen. ''Dat gebaar zou anderen sieren'', aldus Dekker.

Steunen

De NPO is het met Dekker eens. ''Wij hebben dit morele appel eerder gedaan en ondersteunen dit nu dus ook'', reageert een woordvoerder van de NPO donderdag.

''Ons eerdere appel heeft al tot minder topverdieners geleid. Wij vinden wel dat er enkele uitzonderlijke talenten nodig blijven voor een onderscheidende publieke omroep."

"Misverstand is dat de presentatoren boven de norm betaald worden vanuit belastinggeld. Dat is niet zo, omroepverenigingen betalen het deel boven de norm volledig uit eigen zak. Er wordt dus geen enkele presentator boven de norm betaald vanuit belastinggeld.''

Uitzondering

De salarissen bij de publieke omroepen zijn enkele jaren geleden aan banden gelegd. Medewerkers mogen niet meer verdienen dan ruim 186.000 euro.

Er is een uitzondering voor een kleine groep 'unieke talenten'. Dit jaar verdienen zeven presentatoren meer dan de salarisgrens. Hun inkomens variëren van 193.000 euro tot 512.000 euro per jaar. Wie dat zijn is niet bekendgemaakt, wel dat het gaat om presentatoren van de VARA, Tros en BNN.

Omlaag

Ook de salarissen van die unieke talenten worden als het aan het kabinet ligt verlaagd. Tijdens deze kabinetsperiode gaat het maximale loon van deze groep naar ongeveer 144.000 euro bruto per jaar, kondigt Dekker in De Telegraaf aan. Dat is het salaris van een minister.

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) is bezig met een wet om deze verlaging van de lonen vast te leggen, aldus de woordvoerdster.

Afspraken

De VARA zegt zich aan de afspraken te houden. ''Binnen de publieke omroep bestaat de afspraak om het aantal presentatoren dat boven de norm verdient, de komende jaren terug te brengen. Daar houden we ons aan'', zegt een VARA-woordvoerder.

Ook hij benadrukt dat de VARA de verenigingskas gebruikt om de riante inkomens van de presentatoren te bekostigen. ''Het salaris dat presentatoren boven de norm verdienen, betaalt de VARA uit verenigingsgeld. Dit wordt dus niet opgebracht door de belastingbetaler."

Symboolpolitiek

Directeur Peter Kuipers van de TROS zegt in een reactie: "Dit kabinet en ook Dekker blinken uit in symboolpolitiek. Wij hadden afspraken met de politiek en daar houden wij ons aan. En voor de goede orde: het kost de belastingbetaler geen cent extra en wij zijn buitengewoon trots op onze presentatoren."

BNN zegt dat het belangrijk is om unieke tv- en radiotalenten aan zich te binden: "Het is terecht dat deze discussie gevoerd wordt, er is niets mis met een moreel appel. Ook intern voeren we die discussie, met als resultaat dat het aantal presentatoren boven de norm verder zakt."