De VVD wil dat er een tweede, goedkopere postzegel wordt geïntroduceerd voor post die niet de dag erop al hoeft te worden bezorgd.

Dat laat Tweede Kamerlid Bart de Liefde weten aan NU.nl.

Momenteel geldt voor post een vast tarief. Wel moet er meer worden geplakt bij een hoger gewicht.

De Liefde wil het versturen van bijvoorbeeld liefdesbrieven, verjaardagskaarten en uitnodigingen aantrekkelijker maken met de goedkopere postzegel. De post doet er dan niet één, maar maximaal drie dagen over om op zijn bestemming aan te komen.

Kostenbesparing

"Valentijnsdag of de datum van de verjaardag van je broer of moeder weet je natuurlijk ruim van tevoren", aldus de VVD'er. "Een mooie kostenbesparing als je de kaart wat eerder op de bus doet."

Hij wijst erop dat het op de zakelijke postmarkt al jaren gebruikelijk is om minder te betalen naar mate de bezorgdatum verder van de verzenddatum af zit. De VVD'er is daarom niet bang dat de verschillende postzegels zorgen voor logistieke bureaucratie. 

"Negentig procent van de post is zakelijk. Er is slechts een kleine, eenmalige aanpassing in de sorteermachines voor nodig", betoogt De Liefde.

Onbetaalbaar

De VVD'er ziet in de goedkope postzegel een oplossing voor de teruglopende papieren communicatiemarkt.

"Nederlanders lopen voorop in de digitalisering van hun communicatie en correspondentie, dus is het logisch dat de papieren postvolumes dalen", stelt hij. 

"De postzegelprijs kan echter niet eindeloos stijgen want dan wordt het onbetaalbaar. Vandaar de goedkopere, langzamere variant."

Donderdag debatteert de Tweede Kamer met minister Henk Kamp (Economische Zaken) over de toekomst van de postmarkt.