De NS zal bij winterdienstregelingen vaker met langere treinen gaan rijden om te voorkomen dat de treinen stampvol zitten en reizigers op het perron achterblijven.

Dat schrijft staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) woensdag in een brief over de winterweeraanpak op het spoor.

Om een totale platlegging van het spoorsysteem te voorkomen werd gewerkt met uitgeklede dienstregelingen indien er winters weer werd voorspeld. Dit heeft goed gewerkt, blijkt uit een evaluatie, want de olievlekwerking is daarmee voorkomen. 

Het voornemen om in de uitgeklede dienstregeling met langere treinen te rijden is echter niet altijd nagekomen. "Dat moet volgende winter beter en daar zal ik op toezien", aldus de staatssecretaris.

Als oorzaak wordt genoemd dat het aanpassen van een dienstregeling veel vergt van de bijsturingscapaciteit. Immers, niet alleen de dienstregeling moet worden aangepast, ook de treinen moeten worden verlengd.

Vorstcriterium

Verder gaat de NS onderzoeken over de criteria om een aangepaste dienstregeling in te zetten kunnen worden gewijzigd, zodat vaker aan het reguliere spoorboek kan worden vastgehouden.

Afgelopen winter werd de dienstregeling omgegooid indien er minimaal 10 procent kans was op minimaal 3 centimeter sneeuw of minimaal 10 graden vorst.

Mansveld wil in aanloop naar komende winter bekijken of er mogelijkheden zijn deze criteria te wijzigen. Zo kan mogelijk bij de eerste sneeuwval later worden overgestapt op een andere dienstregeling. 

Ook kan wellicht sneller worden teruggegaan naar de reguliere dienstregeling. De staatssecretaris overlegt komende tijd over de criteria met NS, Prorail en de consumentenorganisaties

Omschakeling

NS en Prorail werken daarnaast momenteel aan een plan van aanpak om het beheer van de treindienst fundamenteel te herzien. Hierdoor moet sneller kunnen worden omgeschakeld in een dienstregeling. 

Ook gaat Prorail de storingsgevoeligheid van de wissels aanpakken. Op sommige gebieden moet dit de storingen met de helft verminderen.

Uit de evaluatie blijkt verder dat de klanttevredenheid afgelopen winter is toegenomen. Ook de reizigersinformatie werd goed gewaardeerd, schrijft Mansveld.