Mensen die nog niet de AOW-leeftijd bereikt hebben en in een AWBZ-instelling verblijven, hoeven minder eigen bijdrage te betalen dan eerst de bedoeling was.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft dat woensdag laten weten. De vermogensinkomensbijtelling voor deze groep wordt verzacht.

De maatregel houdt in dat deze cliënten een extra vrijstelling krijgen van 10.000 euro bij het bepalen van hun eigen bijdrage. De totale vrijstelling van het vermogen komt daarmee uit op circa 31.000 euro bij een eenpersoonshuishouden. De maatregel kost het kabinet circa 17 miljoen euro.

Ouderenbond ANBO noemt de wijziging ''een doekje voor het bloeden''. Hoewel de staatssecretaris de regeling voor een beperkt deel van de cliënten verbetert, wordt de regeling fors ingewikkelder en verandert er in de kern haast niets, concludeert de bond. ''Een lagere vermogensinkomensbijtelling zou inmiddels logischer zijn geweest dan zo'n beperkte reparatie met deze toeters en bellen", vindt ANBO-directeur Liane den Haan.