De VVD zal geen verdere btw-verhoging accepteren bij het bezuinigingspakket van zes miljard voor 2014.

Dat zegt VVD-Kamerlid Erik Ziengs tegen NU.nl.

Vorig jaar werd het hoge btw-tarief al verhoogd van 19 naar 21 procent. Volgens hem is verdere verhoging van de btw slecht voor consumenten en ondernemers.

"Ondernemers hebben nu al een zeer krappe marge op hun producten", aldus de VVD'er. Bovendien raakt een btw-verhoging consumenten direct in de portemonnee.

Ook PvdA-leider Diederik Samsom ziet niets in het verhogen van de btw. "Dat lijkt me een heel onverstandige zet", aldus Samsom tijdens het debat in de Tweede Kamer over de bezuinigingen voor 2014.

Forse daling

Ziengs wees er verder op dat sinds de verhoging naar 21 procent de bestedingen fors zijn gedaald en dat daarom de opbrengsten van de verhoging tegenvallen.

Eind vorig jaar becijferde het CBS dat de bestedingen na de invoering van de btw-verhoging met 2,5 procent terugliepen.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra wilde woensdagmiddag tijdens het debat de woorden van Ziengs niet herhalen. "Ik heb de collega (Ziengs, red) nog niet aan de onderhandelingstafel gezien."

Volgens SP-leider Emile Roemer tonen deze uitspraken aan dat 'paniek regeert' bij VVD en PvdA. Hij wil de btw juist verlagen.

Teleurgesteld

Bram van Ojik (GroenLinks) vindt dat er helemaal niet gesproken moet worden over een bezuinigingspakket van zes miljard. "Dat zou de VVD ook niet moeten doen als zij wil opkomen voor ondernemers. Niet voor niets is MKB-voorman Biesheuvel teleurgesteld dat het kabinet niets doet om het vertrouwen in de economie te stimuleren."

ChristenUnie-leider Arie Slob roept de coalitie op om te komen met een uitgewerkt plan, in plaats van 'losse flodders'. Hij is het wel met de VVD eens dat een btw-verhoging een slecht idee is.