VVD-Senator Ankie Broekers heeft zich gekandideerd voor het voorzitterschap van de Eerste Kamer. Die functie is vacant sinds het aftreden vorige week van Fred de Graaf (ook VVD).

De VVD bevestigt dat Broekers zich heeft gekandideerd en acht haar ''een zeer geschikte kandidaat''. Broekers was eerder directeur van een afdeling van de juridische faculteit van de Universiteit Leiden en was 11 jaar lid van de gemeenteraad van Bloemendaal.

De Senaat besloot dinsdag om te werken met een open kandidaatstelling. Dat betekent dat alle 75 Senatoren zich tot vrijdagmiddag op persoonlijke titel kunnen melden. De Senaat kiest volgende week dinsdag een nieuwe voorzitter.

Linthorst

Volgens de NOS zou naast Broekers ook PvdA'er Marijke Linthorst zich willen kandideren, maar PvdA-fractievoorzitter Marleen Barth wil daarover niets zeggen. Op het Binnenhof wordt ook gerekend op een CDA-kandidaat, mogelijk de huidige ondervoorzitter Hans Franken. Oud-minister Thom de Graaf (D66), die in het geruchtencircuit ook tot de kanshebbers werd gerekend, zal zich volgens ingewijden niet kandidaat stellen.

Fred de Graaf gaf zijn functie op omdat er aan zijn onpartijdigheid werd getwijfeld. Hij had de indruk gewekt PVV-leider Geert Wilders met opzet buiten de Commissie van In- en Uitgeleide te hebben gehouden tijdens de inhuldiging op 30 april.