PvdA-wethouder en oud-columnist Pieter Hilhorst wil lijsttrekker worden in Amsterdam bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014.

Dat maakt hij dinsdagavond bekend. In de speech in Brouwerij De Prael in Amsterdam, waar hij zijn aankondiging deed, haalde hij uit naar het kabinet.

Volgens Hilhorst blokkeert minister Stef Blok de doorstroming op de woningmarkt door de huren te verhogen en de woningcorporaties een heffing op te leggen.

Hij wil het makkelijker maken om huizen te kopen, onder andere via een hypotheekfonds. Dit moet banken aanzetten om huizen te gaan financieren.

Ook wil hij een groter aanbod aan huurhuizen in het middensegment tussen de 600 en 900 euro, onder meer door leegstaande kantoorpanden om te bouwen tot woningen.

Jeugdwerkloosheid

Hilhorst noemt de aanpak van de jeugdwerkloosheid prioriteit nummer 1. Hij wil deze halveren, onder meer door een offensief te starten via werkgevers, scholen en gemeente. 

Hilhorst volgde eind 2012 de huidige vicepremier Lodewijk Asscher op als wethouder. Daarvoor was hij columnist bij de Volkskrant en presenteerde hij tv-programma's als De Ombudsman.