Op het ministerie van Financiën in Den Haag is dinsdagavond een overleg tussen kabinet en sociale partners begonnen over de pensioenopbouw. 

Het overleg tussen kabinet en sociale partners over de pensioenopbouw heeft dinsdagavond niets opgeleverd.

''Er is geen wijziging gekomen in het beschikbare budget'', constateerde een woordvoerster van de FNV na afloop van het gesprek op het ministerie van Financiën in Den Haag. ''Dat betekent dus dat alles bij het oude is gebleven.''

Het oorspronkelijke plan, waarbij de pensioenopbouw in 2015 daalt van 2,25 naar 1,85 procent, ligt hierdoor nog gewoon op tafel. Woensdagavond zal de Tweede Kamer erover beslissen.

Kamer

De Kamer is zeer kritisch over het pensioenplan, bleek maandag. Waarschijnlijk zullen alleen de regeringsfracties VVD en PvdA het steunen. Het dreigt daardoor te sneuvelen in de Senaat, waar het kabinet geen meerderheid heeft.

Ook de sociale partners zijn ongelukkig met de gemaakte afspraak. Ze blijven streven naar een betere pensioenopbouw, onderstreepte de FNV-woordvoerster.

Het kabinet kondigde in het regeerakkoord aan dat de jaarlijkse pensioenopbouw omlaag gaat van 2,25 naar 1,75 procent van het inkomen. Dat kan omdat iedereen later met werken stopt en dus meer tijd heeft om voor zijn pensioen te sparen, is de redenering.

Maar vakbonden en werkgevers waren boos over de afspraak. Het kabinet legde daarom in het sociaal akkoord 250 miljoen euro op tafel om de maatregel te verzachten.

Dat leidde tot een ingewikkeld plan waarbij de jaarlijkse pensioenopbouw op 1,85 procent uitkomt. Op dit plan is van alle kanten kritiek. De Raad van State oordeelde er vernietigend over.

Pensioenpremies

Op verzoek van de Kamer besloot het kabinet opnieuw met de sociale partners te praten. Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën liet maandag doorschemeren dat er financiële ruimte was als de sociale partners zouden toezeggen dat de pensioenpremies fors dalen. Dat is goed voor de economie en voor de schatkist.

Maar de pensioenfondsen voelen niets voor premieverlaging. Ze hebben het geld nodig om hun financiële positie te verbeteren. De sociale partners, die de baas zijn over pensioenfondsen, weigeren toezeggingen te doen over premiedaling, bleek dinsdag opnieuw. Daardoor konden er geen nieuwe afspraken over de pensioenopbouw worden gemaakt.

''De ambitie van vakbonden en werkgevers blijft een pensioenopbouw van 2 procent per jaar'', aldus de FNV-woordvoerster.