Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën staat ''zeer open'' voor suggesties van oppositiepartijen om het bezuinigingspakket van 6 miljard euro verstandig in te vullen.

Hij zei dat dinsdag bij RTL Z.

Dijsselbloem praat donderdag met D66 en GroenLinks over onder meer onderwijs en kindregelingen. Wat hem betreft kan alles op tafel komen, zoals ook D66-leider Alexander Pechtold bepleit.

Zoveel verstandige suggesties om te bezuinigen heeft Dijsselbloem van de oppositie nog niet gehoord, zei hij. "Wel een aantal wensen."

"We praten in elk geval over onderwijs en kindregelingen, maar als ze meer willen: met mij is zeer te praten over het geheel van de begroting."

Samsom

Dijsselbloem zei zich verder aan te sluiten bij het pleidooi van zijn partijgenoot, PvdA-leider Diederik Samsom, 

Die stelde dinsdag voor om burgers en instellingen te verleiden hun vermogens in de economie te investeren. Volgens Dijsselbloem is er nu een impuls nodig voor de economie en is het interessant om te proberen vermogen te 'mobiliseren'.

Dijsselbloem verwees naar mensen met een ontslagvergoeding die 'vastzit' en naar ouderen die veel vermogen hebben opgepot maar dat niet mogen overdragen aan hun kinderen. Met pensioenfondsen praat het kabinet al enige tijd om te investeren of te beleggen in bijvoorbeeld Nederlandse hypotheken.