De Tweede Kamer zal staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) niet oproepen om buiten de NS naar alternatieven voor de Fyra te gaan zoeken.

Dat blijkt dinsdag bij een rondgang langs de diverse partijen.

Coalitiepartij PvdA en een aantal oppositiepartijen zeiden vorige week in het debat over het mislukte hogesnelheidsproject een marktverkenning te willen om te kijken of er naast de Nederlandse Spoorwegen ook andere partijen op het traject tussen Amsterdam en Brussel zouden kunnen gaan rijden.

Mansveld zei tijdens het debat echter dat dit juridisch niet kan, omdat de concessie nu eenmaal is gegund aan de NS.  Pas als de NS op 1 oktober niet kan aantonen een volwaardig alternatief te bieden voor de ten grave gedragen V250 van Ansaldobreda, kan er ruimte komen voor andere marktpartijen.

Aanbesteding

Een marktverkenning nu zou volgens de staatssecretaris het karakter kunnen krijgen van een aanbesteding, wat juridische consequenties zal hebben. CDA-Kamerlid Sander de Rouwe stelde dat een verkenning wel zou kunnen. Het voordeel hiervan is dat er snel geanticipeerd kan worden als blijkt dat de NS op 1 oktober geen geschikte vervanger heeft gevonden.

PvdA-Kamerlid Duco Hoogland legt zich voorlopig neer bij de uitleg van Mansveld, maar hij wil wel een hoorzitting met experts op het gebied van aanbestedingen.

Knarsetandend

Ook VVD-Kamerlid Betty de Boer zegt 'knarsetandend' te wachten op het alternatieve plan van de NS. "De NS moet nu laten zien wat ze waard zijn. We moeten het plan toetsen aan de concessie, pas dan kunnen we vervolgstappen zetten."

Begin deze maand werd de stekker definitief uit het Fyra-project getrokken.