In navolging van de provincies Noord-Brabant, Limburg en Zeeland stapten dinsdag ook de gemeenten Noordoostpolder en Boxtel uit de zogenoemde klankbordgroep waarin wordt gepraat over de winning van schaliegas.

Milieudefensie haakte dinsdag eveneens af.

De betrokken partijen zijn boos omdat het ministerie van Economische Zaken erop stond dat een geheimhoudingsverklaring werd getekend over de inhoud van een conceptrapport. Noordoostpolder vindt dat ze door die verplichting haar rol niet goed meer kan vervullen binnen de klankbordgroep.

Wethouder Peter van de Wiel van Boxtel liet weten dat hij zich onfatsoenlijk voelt behandeld. ''Na een reeks niet nagekomen afspraken en onbeantwoorde brieven is het gedoe met de geheimhoudingsverklaring de druppel. We worden totaal niet serieus genomen'', zei hij.

Geheim

De Stichting Schaliegasvrij Haaren, die ook in de klankbordgroep zit, is ook boos. ''Van tevoren was afgesproken dat we het conceptrapport veertien dagen geheim zouden houden, zodat we het konden bespreken met onze achterban. Dat was in orde. Maar nu zouden we het alleen ter inzage krijgen in een kamertje. Dat is absoluut niet acceptabel, dan hebben we geen enkele invloed op het eindresultaat'', zei voorzitter Willem Jan Atsma.

De gasbedrijven blijven wel bij het overleg. Zij worden vertegenwoordigd door de overkoepelende Nederlandse Olie en Gas Exploratie en Productie Associatie (Nogepa). Ook de vereniging van waterbedrijven in Nederland (Vewin) blijft aan tafel.

Boxtel, Haaren en de Noordoostpolder zijn de drie beoogde locaties voor proefboringen naar schaliegas.