De Europese Unie en Turkije gaan in oktober weer onderhandelen over de toetreding van dat land tot de EU. 

Maar dan moet wel eerst een voortgangsrapport van de EU over het land positief zijn.

Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie dinsdag in Luxemburg besloten, zo liet Ierland, de huidige voorzitter van de EU weten.

Na de evaluatie van het rapport kan dan een nieuw zogeheten hoofdstuk worden geopend in het slepende proces van toetreding. Het zou dan voor het eerst in 3 jaar tijd zijn dat er met Turkije over een nieuw hoofdstuk voor de toetreding wordt gesproken. Het onderwerp dat dan wordt aangesneden heet regionale politiek.

Ongepast

Oorspronkelijk zou deze week al begonnen worden met de gesprekken over dit hoofdstuk 22. Maar met name Duitsland, en ook Nederland, vonden dat niet gepast gezien de harde reactie van de Turkse regering op de recente protesten in het land.

Nu wordt pas in het najaar besloten of dit hoofdstuk wordt geopend. De EU-landen kunnen alsnog dan besluiten dit te blokkeren.

''De EU houdt dus een slag om de arm, zodat we de situatie tussen nu en het najaar kunnen meewegen bij het bepalen van de voortgang in onze relatie met Turkije'', aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken in een reactie. Nederland trok nauw op met de Duitsers.

''Hoewel we geschokt zijn over de reactie op de recente vreedzame protesten in Turkije, geloof ik dat het EU-toetredingsporces het meest effectieve middel is dat we hebben om de hervormingsagenda in Turkije te beïnvloeden'', aldus de Ierse minister van Buitenlandse zaken, Eamon Gilmore.

Toetreding

Turkije wilde al decennialang lid van de EU of de voorgangers van de EU worden toen in oktober 2005 de onderhandelingen over toetreding begonnen. De onderwerpen zijn gerangschikt in hoofdstukken en daar zijn er 35 van. 14 hoofdstukken zijn nu met instemming van alle 27 EU-lidstaten opgepakt. Slechts één hoofdstuk is afgerond.

Ondanks de vertraging is Ankara blij met deze ''stap in de goede richting'', zo tekende persbureau DPA op. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu, begroette de hervatting van de onderhandelingen en zei dat het belangrijkste is dat een hindernis voor de Turkse relaties met de EU is overwonnen.