Het kabinet moet mensen verleiden om meer geld uit te geven, zodat de economie een impuls krijgt.

Dat kan bijvoorbeeld met belastingvoordelen, zegt PvdA-leider Diederik Samsom in een interview dinsdag in de Volkskrant.

Samsom denkt onder meer aan ontslagvergoedingen. Die worden op speciale rekeningen gezet, de zogeheten stamrecht BV's. Het geld wordt in gedeeltes uitgekeerd, zodat mensen niet in één keer veel belasting hoeven te betalen.

''Ik kan me voorstellen dat er methoden zijn om mensen te verleiden die vermogens vrij te maken'', aldus Samsom.

Hypotheekmarkt

Samsom oppert ook om pensioenfondsen en beleggers toe te laten tot de hypotheekmarkt. Woningcorporaties zouden hun geld kunnen gebruiken om huizen te bouwen.

''En ik weet zeker dat het mogelijk is om de vermogens van particulieren in beweging te brengen. Ik verwacht dat het kabinet daarin nu alle terughoudendheid laat varen'', aldus Samsom.

De PvdA-leider wil ook dat de overheid vaker garant staat voor de leningen van het midden- en kleinbedrijf. Die ondernemingen hebben nu moeite om geld te krijgen van banken. Door garant te staan ''kun je als overheid vele miljarden lostrekken aan kredieten'', denkt Samsom.

Het kabinet wil volgend jaar maximaal 6 miljard euro extra bezuinigen. In de zorg is volgens Samsom nog veel geld te halen, ''maar dan kies ik ervoor niet te bezuinigen op patiënten, maar op het systeem. De berichten over fraude en verspilling houden aan.''

Paniekreactie

SP-leider Emile Roemer noemt het pleidooi van Samsom om mensen te verleiden meer geld te besteden "een overduidelijke paniekreactie die bol staat van de tegenstrijdigheden".

"Wel 6 miljard extra bezuinigen, de werkloosheid fors laten oplopen en de lasten flink verzwaren en dan smeken dat mensen meer gaan uitgeven? Dan ben je niet meer van deze wereld", aldus Roemer.

Ook D66-leider Alexander Pechtold reageert kritisch op de uitspraken van Samsom. "Iedereen vraagt zich af welke besluiten het kabinet gaat nemen en welke gevolgen dat heeft voor de persoonlijke financiën van mensen. Helaas stelt het kabinet besluiten steeds uit. Waarom hoor ik Samsom niet over het uitstellen van hervormingen en de bezuinigingen op onderwijs? Heeft hij die zaken al geaccepteerd? Hervormingen en onderwijs vergroten de kracht van onze economie. Dat kunnen VVD en PvdA niet blijven ontkennen."

De VVD wilde dinsdagochtend niet reageren op de uitspraken van de coalitiegenoot. Overigens zei premier en VVD-leider Mark Rutte vrijdag al dat het kabinet niet alleen gaat bezuinigen, maar ook investeren.

Ontslagvergoeding

Volgens financieel experts gaat het vrijgeven van ontslagvergoedingen, die nu op speciale rekeningen staan geparkeerd - de zogeheten stamrecht-bv's -  niet tot extra consumptie leiden. Eerder zal het op een andere spaarrekening worden geparkeerd als appeltje voor de dorst.

Marius Winter, directeur van adviesbureau Gouden Handdruk Specialist, ziet het plan van Samsom niet gebeuren. "Het gaat om mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt; deze groep is onzeker en heel voorzichtig. Ik denk niet dat ze het vrijgekomen geld gaan uitgeven aan nieuwe auto's, koelkasten en vakanties", zegt de financieel adviseur.

Volgens hem zijn er ongeveer 125.000 stamrecht bv's in Nederland, waar gemiddeld 100.000 euro in zit. "Het gaat meestal om 50-plussers die hoge ontslagvergoedingen hebben gekregen. Ze kunnen moeilijk aan een baan komen en als ze het geld nu niet nodig hebben, parkeren ze het voor later", legt Winter uit.

Marcel van der Schaaf van Harmony Vermogensbeheer beaamt dit. "Het is een vestzak-broekzak verhaal, dit gaat niet tot extra consumptie leiden. Mensen gaan alleen consumeren als ze zich zeker voelen", vertelt de beleggingsexpert. "We hebben het ook gezien toen het spaarloon werd vrijgegeven, dat heeft ook niet geleid tot extra consumptie."