De Drentse gemeente Tynaarlo krijgt vanaf medio augustus voor onbepaalde tijd een waarnemend burgemeester. 

Daartoe heeft commissaris van de Koning Jacques Tichelaar besloten na een spoedzitting met wethouders en fractievoorzitters. De huidige burgemeester, Frank van Zuilen, meldde zich maandag ziek nadat zijn positie ter discussie was komen te staan.

Aanleiding is de schorsing van een hoge ambtenaar in oktober vorig jaar. De man werd er door het college van B en W van beschuldigd dat hij niet integer zou hebben gehandeld. Maar uit een vertrouwelijk onderzoek van BING (Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten), dat het college vorige week onder dwang van de gemeenteraad openbaar moest maken, blijkt het bewijs daarvoor flinterdun.

De gemeenteraad neemt dat het college en vooral burgemeester Van Zuilen (60, VVD) zeer kwalijk.

De Drentse gemeente gaat al anderhalf jaar gebukt onder een politieke en bestuurlijke crisis. Volgens Tichelaar staat de zaak van de geschorste ambtenaar dan ook niet op zichzelf maar is in Tynaarlo sprake van een ''buitengewoon ernstige situatie''. ''De menselijke verhoudingen zijn op scherp komen te staan. Respect ten opzichte van elkaar en ook qua omgangsvormen zijn soms ver te zoeken.''