Hennis juicht Veteranenombudsman toe

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) heeft positief gereageerd op de aankondiging van de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer om vanaf 1 juli te gaan optreden als Veteranenombudsman.

Ze zei dat maandag tijdens een overleg over de veteranennota in de Tweede Kamer.

De Veteranenombudsman ''kan direct aan de slag. Handen uit de mouwen, zou ik zeggen", aldus Hennis.

Brenninkmeijer schreef maandag in een brief aan de minister dat hij wil voorkomen dat veteranen de ''dupe worden van een langlopend wetgevingsproces en bij mij voor een gesloten deur komen te staan". Die zorg probeerde de minister weg te nemen. ''Niets staat hem in de weg" direct aan de slag te gaan, ''ook niet het feit dat de Veteranenwet nog niet in werking is getreden".

Wet

De wet werd ongeveer twee jaar geleden door de Tweede Kamer aangenomen en ook door de Eerste Kamer al goedgekeurd, maar een aantal zaken moet nog nader worden uitgewerkt. De wet regelt de erkenning, waardering en (na)zorg voor veteranen.

De Veteranenombudsman zal vanaf 1 juli klachten behandelen van veteranen over (overheids)instanties, advies geven aan de regering en het parlement en de klachtenbehandeling bij 'veteraneninstanties' in de gaten houden.

Veteranennota

De minister sprak met de Kamerleden af dat ze eind september een aangepaste veteranennota zal sturen. De nota die maandag werd besproken was onvolledig, vonden de Kamerleden. Zo ontbrak er een hoofdstuk over de missie in Afghanistan en kregen onder meer het veteranenloket en de Militaire Geestelijke Gezondheidszorg (MGGZ) te weinig aandacht.

Lees meer over:
Tip de redactie