Accijnsverhoging verliespost voor kabinet

De accijnsverhoging op bier en sterke drank kost de overheid meer dan het oplevert. De werkgelegenheid onder drankverkopers daalt en slijterijen gaan failliet. 

Ook bierbrouwerijen worden getroffen door de hogere accijns. Dat concludeert De Telegraaf maandag op basis van twee onderzoeksrapporten naar de gevolgen voor de dranksector.

Naar verwachting moeten dit jaar ongeveer honderd slijterijen hun deuren sluiten als gevolg van de accijnsverhoging die 1 januari van kracht werd. Hierdoor dreigen honderden werknemers hun baan te verliezen.

De accijnsverhoging levert minder op dan voorzien, schrijft de krant. Het kabinet rekent op 39 miljoen euro, maar slechts 26 miljoen euro zou daadwerkelijk naar de schatkist gaan.

Deze opbrengst staat bovendien niet in verhouding tot de 40 miljoen euro extra gederfde btw- en accijnsinkomsten, citeert de krant onderzoeker Regioplan. Nederlanders kopen hun drank vaker in België en Duitsland.

Slijterijen

De slijterijbranche wil dat de overheid de accijnsverhoging op sterke drank van 1 januari terugdraait. Ook de voor volgend jaar aangekondigde verhoging moet van de baan.

''De verhogingen pakken desastreus uit voor de slijterijen. Zaken zullen moeten sluiten, honderden werknemers komen op straat te staan'', aldus maandag de noodkreet van de brancheorganisatie Slijtersunie.

Ook de bierbrouwers willen af van de hogere accijns. Grensstreekbewoners kopen goedkopere drank in Duitsland, waardoor de overheid miljoenen aan inkomsten misloopt. Een krat bier of een liter sterke drank is bij de oosterburen al gauw zo'n 2,50 euro voordeliger.

Verhoging

Begin dit jaar ging de accijns op bier met 10 procent omhoog. De belastingheffing op gedistilleerd steeg met 6 procent. Volgend jaar komt daar nog eens 5 procent bij en voor bier zit een accijnsverhoging van 14 procent in de pijplijn. De bierbrouwers en tapperijen zijn daarom een actie begonnen en hebben een website geopend: stopbierbelasting.nl.

''De hoge bieraccijns jaagt steeds meer bierkopers naar Duitsland waar de bieraccijns vier keer lager is. De schatkist loopt hierdoor nu al vele tientallen miljoenen euro aan btw en accijns mis'', zegt directeur Cees-Jan Adema van koepelorganisatie de Nederlandse Brouwers. Bovendien leidt het grensoverschrijdend koopgedrag tot omzetdaling en verlies van werkgelegenheid, aldus de bierbrouwers.

De Slijtersunie verwijst naar 2003 toen een accijnsverhoging op gedistilleerd leidde tot een fors lagere accijnsopbrengst van 20 procent. Datzelfde gebeurt nu weer, voorzien de slijters.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie