Steeds meer scholieren die naar de middelbare school gaan, kunnen niet goed fietsen. 

Dat meldt Veilig Verkeer Nederland (VVN) maandag in het AD. Ook worden vooral in grote steden steeds minder fietsexamens afgenomen.

Kinderen kunnen niet goed fietsen of hebben geen fiets, aldus een woordvoerder van VVN in de krant. Onder meer ouders die hun kinderen met de auto naar school brengen, zijn schuldig aan deze ontwikkeling, zegt verkeersdocent Ronald Wittenberg in de krant. Hij spreekt van een 'achterbankgeneratie'.

Uit cijfers van de Fietsersbond blijkt dat het aantal kinderen tussen de 12 en 18 jaar dat na een fietsongeluk in het ziekenhuis belandt, veel hoger is dan dat van kinderen onder de 12 jaar.

Beweging

"Voornamelijk ouders in grote steden brengen hun kinderen met de auto vanwege de drukte op de weg", zegt een woordvoerder van VVN. "Deze kinderen lopen hierdoor lichaamsbeweging mis. Het gaat niet alleen over veiligheid, maar ook over gezondheid."

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) belooft in een brief aan de Tweede Kamer het probleem onder de aandacht van gemeenten te brengen, aldus het AD.