'Verhoor sneller dan parlementaire enquête'

Tweede Kamerleden zouden mensen onder ede moeten kunnen bevragen, zonder dat daar een hele parlementaire enquête voor moet worden opgetuigd. 

Dat zegt Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers van de ChristenUnie maandag in de Volkskrant.

Segers vindt zo'n 'verhoor' een slagvaardigere manier van onderzoek, omdat op de uitkomsten van een enquête vaak lang moet worden gewacht. ''Dan heeft iedereen in Den Haag zijn aandacht al weer verloren'', stelt de politicus. ''Je moet het ijzer smeden als het heet is.''

Het idee voor een 'verhoor' komt van de Britten. Zij houden af en toe een 'hearing', zoals recent nog toen mediamagnaat Rupert Murdoch zijn rol in een afluisterschandaal moest toelichten.

Derde onderzoeksmiddel

De Tweede Kamer kan nu al een parlementair onderzoek houden en een parlementaire enquête. In die laatste vorm kunnen mensen onder ede worden gehoord. Het 'verhoor' zou door een aanpassing in de wet dan een derde onderzoeksmiddel kunnen worden, denkt Segers.

Partijen als PvdA en D66 staan welwillend tegenover het voorstel. De VVD is kritischer. Volgens Kamerlid Helma Nepperus gaat het ''erg ver'' om een zwaar middel als onder ede verhoren ''hop, hop, hop ook al bij een hoorzitting toe te passen.''

Momenteel is een parlementaire enquête in voorbereiding. De Tweede Kamer gaat onderzoek doen naar het debacle met hogesnelheidstrein Fyra. De enquête moet na de zomer beginnen.

Lees meer over:
Tip de redactie