Ombudsman bezorgd om 'getreuzel' veteranenwet

De Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer is bezorgd dat de Veteranenwet, bedoeld om veteranen goede verzorging te bieden, nog altijd niet in werking is getreden. 

In een brief aan verantwoordelijk minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie schrijft hij niet langer op de wet te wachten en vanaf 1 juli te gaan optreden als Veteranenombudsman. Dat heeft Brenninkmeijer maandag gemeld.

De wet werd al circa twee jaar geleden door de Tweede Kamer aangenomen en ook de Eerste Kamer heeft de wet al lang en breed goedgekeurd, maar een aantal zaken moet nog nader worden uitgewerkt. De wet - vorig jaar maart gepubliceerd in het Staatsblad - regelt de erkenning, waardering en zorg voor veteranen.

Zorgen

De ombudsman zegt signalen te krijgen dat ook veteranen zich zorgen maken. Mede daarom gaat hij vanaf 1 juli klachten in ontvangst nemen en kijken hoe hij ''op een redelijke manier met deze klachten kan omgaan''. Brenninkmeijer schrijft dat hij wil voorkomen dat veteranen de ''dupe worden van een langlopend wetgevingsproces en bij mij voor een gesloten deur komen te staan''.

Taken

In de Veteranenwet zijn drie taken voor de ombudsman opgenomen. Hij behandelt klachten van veteranen over (overheids-) instanties, geeft advies aan de regering en het parlement en houdt de klachtbehandeling bij 'veteraneninstanties' in de gaten.

Ereschulden

Het is niet de eerste keer dat Brenninkmeijer zijn zorgen uit over het beleid van de overheid omtrent veteranen. Hij schreef bijna twee jaar geleden al eens een brief aan premier Mark Rutte. Daarin sprak hij over politieke besluiteloosheid over ereschulden. Dat probleem is inmiddels opgelost. Toenmalig Defensieminister Hans Hillen stelde daar 110 miljoen euro voor beschikbaar.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie