Nog slechts een derde van de Nederlandse kiezers hoopt dat de regering haar termijn van vier jaar vol maakt. Iets meer dan een kwart denkt dat de coalitie van VVD en PvdA daar ook daadwerkelijk in zal slagen.

Dat blijkt uit de wekelijkse peilingen van het onderzoeksbureau van Maurice de Hond op Peil.nl.

De dag nadat het regeerakkoord was gesloten, gaf 63 procent van de kiezers aan te hopen dat de regering tot 2017 aan zou blijven. In februari was dit percentage al gezakt naar 43 procent. Inmiddels is dit percentage nog verder gedaald naar 34 procent.

Het aantal kiezers dat denkt dat de regering er ook daadwerkelijk in zal slagen om de termijn vol te maken ligt nog lager. Lag dit percentage op 30 oktober vorig jaar nog op 47 procent, inmiddels is dit gedaald naar 27 procent.

Optimistisch

Het meest optimistisch zijn de kiezers van D66. Van de kiezers die op deze partij zouden stemmen, hoopt 69 procent dat de huidige regering tot 2017 in het zadel blijft. De kiezers van coalitiepartners VVD en PvdA zijn een stuk pessimistischer met respectievelijk 53 procent en 42 procent.

Ook wat betreft de vraag of de regering tot 2017 aan zal blijven zijn D66-stemmers het meest positief. Van hen denkt 44 procent dat de coalitie van VVD en PvdA het einde van de rit gaat halen. Ook hier zijn VVD- en PvdA-stemmers minder positief met respectievelijk 39 procent en 33 procent.

Zetels

Wat de zetelverdeling betreft, toont de peiling van De Hond deze week geen verschuivingen. VVD en PvdA blijven op forse verliezen staan. De partij van Mark Rutte zou van haar 41 zetels er slechts 21 overhouden als nu verkiezingen zouden worden gehouden. De PvdA zou zakken van 38 naar 16 zetels.

De grootste partij zou, net als vorige week, de PVV worden. De partij van Geert Wilders zou volgens de peiling stijgen van 15 naar 29 zetels. Ook de SP en 50PLUS zouden forse winsten boeken. Beide partijen zouden er 9 zetels bij krijgen ten opzichte van hun huidige aantallen en uitkomen op respectievelijk 24 en 11 zetels.