Premier Mark Rutte (VVD) begrijpt 'heel goed' dat FNV-leider Ton Heerts kritiek heeft op het voornemen om volgend jaar zes miljard euro te bezuinigen. 

Tegelijkertijd is er nog niets over die bezuinigingen besloten, zei Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Het kabinet maakte het voornemen woensdag bekend. Heerts waarschuwde dat het kabinet 'speelt met vuur' als wordt besloten alsnog de nullijn van tafel te halen. Die maatregel is onderdeel van het bezuinigingspakket van maart dat bij de totstandkoming van het sociaal akkoord op de lange baan werd geschoven.

Heerts denkt bovendien dat met het voornemen om zes miljard te bezuinigen het 'broze herstel van de economie waar we met het sociaal akkoord naartoe aan het groeien waren' wordt vernietigd.

Sociaal akkoord

Rutte benadrukt dat het voornemen om zes miljard te bezuinigen 'niet raakt' aan het sociaal akkoord. Over de maatregelen die worden genomen is nog niets bekendgemaakt. Het kabinet besluit daarover pas in augustus. Bovendien was in maart ook al duidelijk dat waarschijnlijk alsnog zou moeten worden bezuinigd.

Rutte wilde niet zeggen of de nullijn deel zal uitmaken van de bezuinigingen. Het pakket uit maart 'herleeft geheel of gedeeltelijk'. De premier zei wel dat het kabinet de nullijn als een structurele maatregel beschouwt. De Europese Commissie eist dat het kabinet in 2014 zes miljard structureel bezuinigt.