De waarschuwende teksten en foto's op sigarettenpakjes op de Europese markt worden kleiner.

De 27 landen van de EU werden het vrijdag in Luxemburg eens dat 65 procent van het pakje gaat bestaan uit gezondheidswaarschuwingen.

De Europese Commissie wilde dat 75 procent van een pakje uit angstaanjagende foto's van zwarte longen en teksten als ''Rokers sterven jonger'' zou bestaan.

De EU komt met nieuwe regels voor de verpakkingen van tabak zodat ''jongeren niet verleid worden om te gaan roken''. Roken moet onaantrekkelijker worden en tabaksproducten moeten er dan ook uitzien en smaken als tabaksproducten.

Smaakje

Daarom wilde het dagelijks bestuur van de EU dat sigaretten met een smaakje, zoals mentholsigaretten, verboden worden. De lidstaten laten een Europees testpanel bepalen om welke smaken het moet gaan, maar zijn ook voor een verbod van smaakjessigaretten. Bovendien mogen er geen ''misleidende labels'' op de pakjes komen als ''organisch'' of ''natuurlijk''.

Ook rookloze tabaksproducten, zoals de e-sigaret, moeten gezondheidswaarschuwingen gaan voeren. Bovendien kwamen de EU-lidstaten overeen dat bij een bepaalde nicotinewaarde e-sigareten alleen nog maar op recept verkrijgbaar moeten zijn. Daarnaast kunnen landen zelf beslissen of ze een verbod op verkoop via het internet gaan opleggen.Ook mogen landen als ze willen er zelf voor kiezen strengere verpakkingseisen op te leggen.

Nu de lidstaten het eens zijn, kan het dossier naar het Europees Parlement.