Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken vindt het ''onbegrijpelijk'' dat bestuurders in de top van het bedrijfsleven hun inkomen met meer dan 6 procent verhogen, terwijl een groot deel van de bevolking op de nullijn staat.

Asscher heeft dat vrijdag gezegd na de ministerraad.

Hij wil bedrijven verplichten tekst en uitleg te geven aan hun personeel over het beloningsbeleid. In een brief aan de Tweede Kamer kondigt hij daartoe maatregelen aan.

Volgens Asscher zou het topbestuurders ''sieren'' als ze qua beloning gelijke tred zouden houden met de rest van het personeel.

Na 3 jaar van daling zijn de topinkomens vorig jaar weer gestegen, bleek vorige week uit een jaarlijks onderzoek van de Volkskrant naar de beloning van topbestuurders van 134 grote bedrijven.

Scheef

Volgens Asscher ''zit er iets scheef'' als een groot deel van de werknemers pas op de plaats maakt en er zo'n 650.000 werklozen zijn.

In zijn brief aan de Kamer kondigt de minister aan dat hij wil dat bedrijven in hun sociaal jaarverslag duidelijk maken hoe de beloningsverschillen in de onderneming zich hebben ontwikkeld. Ook moet de ondernemingsraad informatie krijgen over de beloningsverhoudingen in het bedrijf.

SP-leider Emile Roemer noemde de verdere stijging van topinkomens ''beschamend'' en ''moreel onaanvaardbaar''.

Basissalaris

De stijging hangt samen met de stelselmatige verhoging van het basissalaris van topbestuurders, dat met 6 procent opliep naar gemiddeld 512.000 euro.

Werden bonussen, prestatieaandelen en pensioenstortingen meegerekend, dan liepen de topinkomens op met 7,5 procent naar gemiddeld 1,13 miljoen euro.