
Ambassadeur Paramaribo mag nog niet beginnen
Wel kan Noorman maandag beginnen als 'tijdelijk zaakgelastigde ad interim’ op de Nederlandse ambassade in Paramaribo. Met zijn installatie is Nederland na meer dan een jaar afwezigheid weer op het hoogste niveau in Suriname vertegenwoordigd.
Noorman mag zich pas ambassadeur noemen als Paramaribo heeft ingestemd. Als zaakgelastigde heeft hij in de praktijk wel dezelfde taken en rollen als een ambassadeur.
Amnestiewet
Het feit dat Nederland nu weer iemand naar Paramaribo stuurt, betekent niet dat het standpunt van Nederland over de amnestiewet is veranderd, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag weten.
Maar de huidige minister Frans Timmermans wil dat er tussen de Nederlandse en Surinaamse samenlevingen een ''betrokken en zakelijke'' relatie blijft bestaan. Dit is belangrijk vanwege de ''historische, culturele en maatschappelijke banden'' die er tussen de landen bestaan, zegt het departement.
Teruggeroepen
De vorige minister van Buitenlandse Zaken, Uri Rosenthal, riep op 5 april 2012 de toenmalige ambassadeur Aart Jacobi voor overleg terug naar Den Haag. Reden hiervoor was het aannemen van de omstreden amnestiewet door het Surinaamse parlement.
Deze wet regelt dat president Desi Bouterse en andere verdachten van de zogeheten Decembermoorden uit 1982, geen straf zullen krijgen. Volgens Rosenthal stond deze wet haaks op de internationale verplichting van Suriname om schendingen van de mensenrechten te onderzoeken en de daders te vervolgen.
Op het Surinaamse ministerie van Buitenlandse Zaken was niemand bereikbaar die kon aangeven of en wanneer Suriname de voordracht van Noorman gaat aanvaarden.
Noorman heeft op diverse posten in het buitenland gewerkt, het laatst als ambassadeur in het Afrikaanse Burkina Faso.