
'Duitsland blokkeert toetreding Turkije tot EU'
Berlijn heeft hiertoe besloten vanwege de manier waarop de Turkse regering anti-regeringsbetogers heeft aangepakt. Dat heeft een diplomaat, die anoniem wil blijven, donderdag gezegd. Duitsland wil niet verder praten met Turkije 'omdat er nog open vragen zijn'. Het besluit is een klap voor de regering van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan.
Om de gesprekken voort te kunnen zetten moeten alle 27 lidstaten van de EU goedkeuring verlenen. Duitsland en een ander land hebben echter hun bedenkingen en wilden de gesprekken niet voortzetten. Om welk ander land het gaat wilde de diplomaat niet zeggen.
Mensenrechtenorganisaties hebben eerder gezegd dat bij de betogingen in Turkije meer dan vijfduizend mensen gewond zijn geraakt. Zeker drieduizend betogers werden korte tijd vastgehouden. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei vorige week nog 'verbijsterd' te zijn door de 'onnodig ruwe' aanpak van de betogers.
"Ik betreur dat de Turkse regering niet op de protesten heeft gereageerd met een dialoog en met de-escalatie, maar deze juist heeft verergerd met haar retoriek en daden", zei de Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle vorige week in een interview.
"Het is dan ook zeer urgent dat we zo snel mogelijk met Turkije de dialoog aangaan over fundamentele rechten, de wet en basale vrijheden."