Het kabinet ''speelt met vuur'' met de aankondiging 6 miljard euro extra te willen bezuinigen. Dat stelde vakcentrale FNV woensdag. ''Dit is een slecht plan'', zei voorzitter Ton Heerts. ''Je moet nu niet extra bezuinigen, maar bouwen aan vertrouwen en investeren in mensen en hun werkgelegenheid.''

In Nieuwsuur zei Heerts dat de FNV acties gaat voorbereiden als het kabinet de bezuinigingen doorzet.

Hij waarschuwde het kabinet dat het bezuinigingspakket van maart van dit jaar, dat als gevolg van het sociaal akkoord een maand later werd opgeschort, niet zomaar weer op tafel kan worden gelegd. ''De nullijn voor de overheidssectoren die in het maartpakket zit, is voor ons onacceptabel'', zei hij.

Sociaal akkoord

De FNV-voorman zei er samen met de werkgevers van uit te gaan dat het sociaal akkoord ''staat'', en dat de vakcentrale afwacht waar het kabinet in augustus mee komt. ''Wat de verdere consequenties zijn van dit pakket aan extra bezuinigingen, kunnen we pas overzien als het kabinet met zijn concrete plannen komt.''

In Nieuwsuur zei Heerts dat hij al contact heeft gehad met werkgeversvoorman Bernard Wientjes en dat ook diens organisatie VNO-NCW vindt dat het kabinet met 6 miljard aan nieuwe bezuinigingen de Nederlandse economie kapot bezuinigt.

Hij kondigde aan samen met de werkgevers te zullen nadenken over alternatieven voor de kabinetsplannen. ''Zo komen we in een neerwaartse spiraal. Juist in crisistijd moet je investeren.'' Heerts pleitte ook voor het verder aanpakken van de topinkomens.