De PvdA en VVD willen de wachtgeldregeling voor politici verder versoberen. De regeringspartijen stellen woensdag voor om de verlengde wachtgeldregeling met 5 jaar te bekorten.

Dat zei PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen.

Politieke ambtsdragers zoals ministers, gedeputeerden en wethouders kunnen nu nog vanaf hun 55e tot hun pensioen genieten van de verlengde wachtgeldregeling. De leeftijd voor deze regeling moet worden opgetrokken naar 60 jaar, aldus Heijnen.

Hij spreekt van ''een flinke versobering''. Hij voelt niets voor het voorstel van de SP om de wachtgeldregeling voor politieke ambtsdragers helemaal af te schaffen.

Volgens hem moeten politici en bestuurders in vrijheid kunnen opstappen zonder na te moeten denken of er de volgende dag nog wel brood op de plank is.

Co Verdaas

PvdA-voorzitter Hans Spekman liet vorig jaar na het aftreden van staatssecretaris Co Verdaas (PvdA) van Economische Zaken al weten voorstander te zijn van verdere ontmanteling van de regeling. Verdaas stapte een maand en een dag na zijn aantreden op en kreeg daarmee recht op een half jaar wachtgeld.

Vorige maand stemde het kabinet al in met een voorstel van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken de wachtgeldregeling voor gemeenteraadsleden en Provinciale Statenleden af te schaffen. Dat gebeurt na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 en de provinciale verkiezingen een jaar later.

Vorige kabinet

Ook onder het vorige kabinet is de regeling al versoberd. Rutte I kortte de wachtgeldregeling voor politici en bestuurders in met 10 maanden. De huidige maximumduur van 4 jaar van het wachtgeld werd ingekort tot 3 jaar en 2 maanden, zoals die ook bij de WW geldt.

De Tweede Kamer debatteert woensdagavond met Plasterk over de wachtgeldregeling.