Asielzoekers die niet crimineel of agressief zijn komen voortaan niet meer terecht in de gevangenis. Dat staat in de toekomstvisie op de vreemdelingenbewaring van staatssecretaris Fred Teeven.

Voortaan komt er een onderscheid tussen een licht en een zwaar regime in de vreemdelingenbewaring.

"Onder het zware regime vallen mensen die door justitie zijn veroordeeld en mensen die agressief zijn, bijvoorbeeld omdat zij bewakers spugen en slaan. De rest krijgt een licht regime, waarbij zij zich alleen nog moeten melden of verblijven in een vrijheidsbeperkende locatie", zo vertelt de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie aan de Volkskrant. Het plan gaat nu naar de ministerraad.

Asielzoekers kunnen momenteel nog in de gevangenis terecht komen als ze worden afgewezen en terug moeten naar hun land van herkomst. Alle asielzoekers die via Schiphol binnenkomen worden nu ook altijd in de cel gezet.

Vluchtelingenwerk Nederland laat aan de krant weten het plan 'een sprong voorwaarts' te vinden.

Staatssecretaris Teeven moest een tijd geleden bijna aftreden door een fout in de vreemdelingenbewaring. Russische dissident Alexander Dolmatov pleegde in zijn cel zelfmoord, nadat hij in Nederland was afgewezen voor asiel.