Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) gaat proberen zijn Turkse ambtgenoot aan de telefoon te krijgen om zijn bezorgdheid over te brengen over het politiegeweld tegen demonstranten in Turkije.

Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) dinsdag gezegd in de Tweede Kamer.

Timmermans bezoekt woensdag vluchtelingen aan de Turks-Syrische grens en de Nederlandse Patriot-missie in de stad Adana. De oppositie wil dat hij zijn reisschema omgooit en ook de hoofdstad Ankara aandoet om protest aan te tekenen tegen het geweld tegen demonstranten.

Volgens Rutte is er in Timmermans' reisschema echter ''absoluut geen ruimte om naar Ankara te vliegen''. Of Timmermans zijn collega aan de lijn krijgt, kon Rutte ook niet garanderen. ''Met de telefoon werkt het zo dat de ander wel moet opnemen.''

Buitensporig

Rutte veroordeelde het ''buitensporige politiegeweld'' als een ''buitengewoon ernstige zaak'', waar de Nederlandse regering zich grote zorgen over maakt. Volgens Rutte is de vrijheid van meningsuiting geschonden, net als de vrijheid van vergadering en de vrijheid om vreedzaam te demonstreren. Nederland riep eerder al op tot een ''snel en gedegen onderzoek''.

De oppositie pleitte ervoor dat Timmermans naar Ankara vliegt om persoonlijk aan de bel te trekken over het politiegeweld.

Een motie daarover strandde en werd met 70 stemmen voor en 78 tegen verworpen. De regeringspartijen VVD en PvdA vinden dat de Kamer zich niet moet bemoeien met het reisschema van de minister en er op moet vertrouwen dat Timmermans mans genoeg is om op het juiste moment de Nederlandse kritiek over te brengen.

Overzicht van de onrust in Turkije:

Lees ook: 'Opstand schudt democratie Turkije wakker'