De mogelijkheid om xtc te laten testen op feesten komt niet terug. De testen gaven een schijnzekerheid, zei staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) in de Tweede Kamer.

De SP had gepleit voor het weer invoeren van de testen, maar volgens Van Rijn waren de testen niet altijd nauwkeurig en boden ze daarmee geen zekerheid. Hij ziet meer in preventief beleid en het geven van zogenoemde 'red alerts' als ergens vervuilde xtc is aangetroffen.

Aanleiding voor het korte debat in de Kamer was het overlijden anderhalve week geleden van een jongeman in xtc. Hij had een met PMMA vervuilde pil geslikt.

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg riep Van Rijn daarover naar de Kamer. Zij wil dat de overheid meer waarschuwingsfolders verspreid over de gevaren van xtc en dat niet alleen in de regio Den Bosch doet.

Van Rijn zei dat er gericht voorlichting wordt gegeven in het uitgaansleven over de risico's van xtc. ''Het is illegaal en in veel gevallen rotzooi. We kunnen niet genoeg benadrukken dat dit een groot risico is.''