Vertrekkend Eerste Kamervoorzitter Fred de Graaf vindt dat hij geen fouten heeft gemaakt bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander op 30 april.

Hij legt de schuld voor zijn aftreden bij de Tweede Kamer. ''Barbertje moest hangen, zoals dat heet'', zei een cynische De Graaf dinsdag nadat hij in de Eerste Kamer een officiële verklaring had afgelegd over zijn aftreden.

De 63-jarige De Graaf zou ervoor gezorgd hebben dat PVV-leider Geert Wilders niet in de Commissie van In- en Uitgeleide zou komen die de koning bij de inhuldiging in de Nieuwe Kerk zou begeleiden.

De VVD-er ontkent dit met opzet te hebben gedaan. Als Wilders een voor de hand liggende kandidaat was geweest, zou De Graaf hem daarin hebben benoemd zei hij in zijn verklaring.

'Veel onzin'

Hij vertrekt omdat er discussie is ontstaan over het vermeend weghouden van Wilders, maar De Graaf zei dat hij bij het zoeken naar een evenwichtige samenstelling gewoon niet aan hem is toegekomen.

De Graaf zei dat er veel 'onzin is gezegd en geschreven' over het akkefietje dat tot zijn val heeft geleid. De berichten over gemanipuleer ''houd ik volstrekt tegen''.

"Ik heb me onafhankelijk opgesteld, zoals het een voorzitter betaamt", stelde De Graaf. "Ik betreur het zeer dat daaraan door sommigen wordt getwijfeld." Hij zegt verder een schoon geweten te hebben.

De Graaf kreeg na zijn verklaring applaus van zijn mede-senatoren.

VVD-top

De Graaf kondigde afgelopen donderdag rond middernacht zijn vertrek aan. Hij vond dat zijn integriteit te veel was aangetast door de discussie.

Naar verluidt zou de VVD-top op zijn vertrek hebben aangedrongen om Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (ook VVD) buiten de affaire te houden. Dat werd vrijdag door premier en VVD-leider Mark Rutte ontkend.

Ook de voorzitter van de VVD-fractie in de Eerste Kamer, Loek Hermans, heeft bij De Graaf niet aangedrongen op diens vertrek. Hermans zei dat hij De Graaf donderdag had gebeld over de reuring die was ontstaan over de begeleidingscommissie.

Bekijk de verklaring van Fred De Graaf:

Per se weg

Volgens De Graaf wilde de Tweede Kamer hem per se weg hebben. ''Dat hebben ze ook met zoveel woorden gezegd'', antwoordde hij op vragen daarover. Ook hij zelf zegt dat de top van zijn partij niet op zijn vertrek heeft aangedrongen.

Hij kondigde aan gewoon Senator te blijven. Wat hem betreft levert de VVD-fractie opnieuw de voorzitter van de Senaat.

Vervanger

Nog voor het zomerreces wil de Eerste Kamer een nieuwe voorzitter kiezen. Op 2 of 9 juli wordt de nieuwe voorzitter van de Senaat gekozen. De Senaat wordt voorlopig voorgezeten door Hans Franken van het CDA.  Nog voor het zomerreces wil de Eerste Kamer een nieuwe voorzitter kiezen.

Of weer een VVD' er kans maakt op de voorzittersstoel, is sterk de vraag. De premier is al een liberaal en de voorzitter van de Tweede Kamer ook.

Fractievoorzitter Loek Hermans van de VVD zei dat de race ''helemaal open'' is. Hij sluit niet uit dat zijn partij een kandidaat naar voren zal schuiven. De PvdA gaat zich pas volgende week over de opvolging buigen, zei fractievoorzitter Marleen Barth.

Een andere sleutelpositie in Den Haag, die van vicepresident van de Raad van State, wordt bezet door een CDA' er, dus lonken er kansen naar de PvdA. Maar kan het ook zijn dat een andere partij met zo'n ideale kandidaat op de proppen komt, dat de Senaat toch graag daar voor kiest.

PVV

Marcel de Graaff, fractievoorzitter van de PVV in de Eerste Kamer, is teleurgesteld in de verklaring van De Graaf.

Volgens hem heeft de gevallen voorzitter niet ingezien dat hij toch partijdig is geweest. Wel vindt de PVV-fractievoorzitter het goed dat De Graaf heeft besloten te vertrekken.

Profiel Fred de Graaf