De PvdA verliest terrein onder de lagere inkomens. Stemde tijdens de verkiezingen in 2012 nog 28 procent op deze partij, nu is dat nog slechts 9 procent.

Dat blijkt uit de wekelijkse peilingen van Maurice de Hond op Peil.nl.

Net als de VVD zakt PvdA wederom een zetel en komt daarmee uit op 16 zetels. De VVD gaat van 22 naar 21 en gezamelijk komen de regerende partijen uit op 37 zetels, 42 minder dan tijdens de tweedekamer verkiezingen. Het is de laagste score van de coalitie sindsdien.

Ondertussen wint de PVV dankzij de verliezen van VVD en PvdA. Volgens De Hond stemt 8 procent van de PvdA-kiezers uit september 2012 inmiddels op de PVV. De partij van Geert Wilders is zodoende met 29 zetels de grootste partij op dit moment.

Ook de SP geniet stemmen van het verlies van PvdA en VVD. Net als vorige week wint de partij een zetel en komt hiermee uit op 24 in totaal.

Bezuinigingen

Het begrotingstekort in 2014 en de aanschaf van de JSF zijn volgens de peilingen bepalend voor het electorale landschap. PvdA-kiezers vinden met 78 procent dat de JSF er niet moet komen. Een groot deel van deze kiezers zou overstappen op een andere partij als het gevechtsvliegtuig toch wordt aangeschaft.

Ruim de helft (51 procent) van de kiezers is tegen verdere bezuinigingen. Van de PvdA is dat 54 procent van de stemmers, van de VVD wil 37 procent geen nieuwe maatregelen zien. Van zowel de PVV als de SP is zeker 80 procent tegen.

Slechts 22 procent van de stemmers vindt dat Nederland meer moet gaan bezuinigen. Van de PvdA kiest 16 procent voor deze maatregel, van de VVD is 37 procent voor.