PvdA-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Marleen Barth vindt dat het kabinet bij nieuwe bezuinigingen lagere inkomens zo veel mogelijk moet ontzien.

"Pas op met wat je met de lagere inkomens doet'', zei ze zaterdag in TROS Kamerbreed. Ze zei ook dat het kabinet wat haar betreft ''scherper moet kijken naar de oplopende werkloosheid''.

Barth reageerde op een vraag over een mogelijke ontkoppeling van lonen en uitkering. ''Ik denk dat voor de PvdA geldt dat dit één van de allerlaatste dingen is om op te bezuinigen. Maar ik stel ook vast dat de economische situatie in Nederland echt heel ernstig is.'' Ze zei ook dat het kabinet wat haar betreft ''scherper moet kijken naar de oplopende werkloosheid''.

GroenLinks-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Bram van Ojik reageerde cynisch. Een oproep is niet genoeg, zei hij, de PvdA heeft immers met vicepremier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher zelf de sleutel in handen bij de aanpak van de werkloosheid.

Hij verwijt de PvdA timide gedrag. Waar VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra aangeeft waarop hij wel en niet wil bezuinigen, zegt de PvdA niks, aldus Van Ojik. ''Treurig.''