Het is 'onvermijdelijk' dat er volgend jaar lastenverzwaringen worden ingevoerd om te voldoen aan de Brusselse begrotingseisen.

"Ja, die zullen in het pakket zitten", zei premier Mark Rutte (VVD) vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

Het kabinet wil vasthouden aan een pakket dat voor twee derde bestaat uit bezuinigingen en voor een derde uit lastenverzwaringen. Onder anderen de sociale partners drongen er donderdag op aan niet verder te bezuinigen.

Volgens Rutte is het op orde brengen van de overheidsfinanciën echter 'cruciaal' om de basis te leggen voor economisch herstel.

Hij erkende dat bezuinigingen en lastenverzwaringen schadelijk zijn voor de economie. Maar als de overheidsfinanciën niet worden gesaneerd, is dat volgens hem nog schadelijker.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zei eerder deze week al dat het te makkelijk zou zijn om te verwachten dat het kabinet bij de nieuwe bezuinigingsronde alleen in de overheidsuitgaven zou snijden en de lasten ongemoeid moet laten.

Gebruikelijk

Volgens Rutte is het al decennia in Nederland de gewoonte bezuinigingen voor een derde in te vullen via belastingmaatregelen. Ook andere Europese landen hanteren de formule van twee derde overheidsbezuinigen op de uitgaven en een derde lastenverzwaringen.

De premier zei verder dat het voor de hand ligt om aanbevelingen van de Europese Commissie om 6 miljard euro extra te bezuinigen op te volgen. Een definitief besluit over de begroting voor 2014 (die op Prinsjesdag verschijnt) wordt echter pas in augustus genomen.

Voorbereidingen

Het kabinet is wel al druk bezig met de voorbereidingen daarvan. De coalitiefracties lieten donderdag ook weten dat zij zes miljard euro willen bezuinigen.

Bij het opstellen van de begroting zijn de ramingen van het Centraal Planbureau verder 'relevant', maar de Brusselse begrotingsregels zijn uiteindelijk leidend, zei Rutte. Door zes miljard te bezuinigen, zou het begrotingstekort volgend jaar uitkomen op drie procent.

Brussel

Volgens ramingen van het Centraal Plabureau (CPB) van donderdag zou dat eigenlijk 7 miljard moeten zijn, maar voor het kabinet is de opdracht van Brussel richtinggevend. Ook de Europese Commissie baseert zich bij haar berekeningen op de prognoses van het CPB, onderstreepte Rutte.

Mocht de economie tegen de verwachting in verslechteren, dan kan het kabinet mogelijk rekenen op coulance, maakte eurocommissaris Olli Rehn deze week duidelijk. Voorwaarde is wel dat de zes miljard aan bezuinigingen wordt doorgevoerd.

Werkgelegenheid

Rutte had vrijdag ook, net als Dijsselbloem eerder op de dag, kritiek op het Centraal Planbureau. Hij vindt dat de rekenmeesters 'ruige aannames' hebben gedaan over de gevolgen van het sociaal akkoord voor de werkgelegenheid. Dijsselbloem noemde het oordeel van het CPB over het akkoord eerder op de dag al 'discutabel'.

Het CPB maakte donderdag bekend dat de werkgelegenheid op de lange termijn daalt door maatregelen uit het sociaal akkoord.

Derde jaar

Daarin is afgesproken dat werknemers en werkgevers samen het derde jaar WW op zich nemen. Het CPB denkt dat dit in tachtig procent van de cao's gaat worden opgenomen, maar die schatting is volgens het kabinet veel te hoog.

"Als het tachtig procent zou zijn, dan kloppen de cijfers van het CPB", zei Rutte vrijdag in zijn wekelijkse persconferentie. "Maar ik stel die tachtig procent ter discussie."

De rekenmodellen trekt de premier niet in twijfel, maar wel de aannames die onder die modellen liggen, zo legde hij uit. 

Bekijk een uitspraak van Rutte: