Wie met een tractor op de openbare weg wil rijden, moet voortaan een rijbewijs hebben. Dit papiertje gaat het T-rijbewijs heten en is te halen voor iedereen boven de 16 jaar.

Dat meldde minister Melanie Schultz (Verkeer) vrijdag na afloop van de ministerraad.

Schultz vindt de invoering van het tractorrijbewijs nodig omdat het aantal ongelukken met deze relatief langzame voertuigen hoog is gebleven.

De slachtoffers zijn voornamelijk voetgangers, fietsers en automobilisten. De bestuurder van de trekker komt er vaak goed vanaf. Bovendien zijn er steeds vaker tractoren te vinden op de weg, stelt Schultz.

Vakbekwaamheid

Het T-rijbewijs gaat het huidige certificaat van vakbekwaamheid, dat jongeren moeten hebben als ze op een tractor willen rijden, vervangen. Wie zo'n certificaat heeft, krijgt een jaar de tijd om het om te wisselen voor het rijbewijs.

Wie het rijbewijs B heeft, kan na de invoering van de nieuwe regels nog 10 jaar een rijbewijs voor de trekker krijgen zonder extra examen af te leggen.

Raad van State

Het wetsvoorstel is voor advies naar de Raad van State gestuurd en gaat daarna naar de Tweede Kamer. Schultz hoopt dat de wet in januari 2015 in kan gaan.

De regels gaan gelden voor landbouw- en bosbouwtrekkers en motorrijtuigen met een beperkte snelheid. Overigens zijn straatveegmachines en maaimachines uitgesloten van deze verplichting.

Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland verwelkomt het besluit. ''Het ligt in de lijn van wat wij zelf hebben bepleit'', aldus een woordvoerder.