De VVD-top zou ervoor hebben gekozen Senaatsvoorzitter Fred de Graaf te offeren om te voorkomen dat Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg in problemen zou komen.

Die indruk heeft SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel, zei hij vrijdag voor BNR. De Graaf en Van Miltenburg zijn beiden lid van de VVD.

De Graaf kondigde donderdagnacht zijn vertrek aan omdat hij in opspraak is gekomen over zijn rol bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander op 30 april.

Hij zou ervoor gezorgd hebben dat PVV-leider Geert Wilders toen geen deel uitmaakte van de commissie van parlementariërs die de vorst begeleidde.

Nadat dit uitlekte en de Tweede Kamer zich verontwaardigd toonde, heeft de VVD-top er naar verluidt bij De Graaf op aangedrongen af te treden. Haagse bronnen zeggen dat dit gebeurd is om 'besmetting' van Van Miltenburg te voorkomen.

Volgens Van Bommel was Van Miltenburg nauw betrokken bij de samenstelling van de Commissie van In- en Uitgeleide die de koning op 30 april vergezelde.

Hij vindt het dan ook 'eigenaardig' dat de Tweede Kamervoorzitter heeft gezegd van niets te weten. Van Bommel zal zijn partijleider Emile Roemer vragen de zaak nog eens aan te kaarten. Een woordvoerder van de VVD doet de theorie van Van Bommel af als "onzin". 

VVD-minister Henk Kamp (Economische zaken) laat vrijdag na afloop van de ministerraad aan NU.nl weten dat de kwestie rond De Graaf bij het overleg van VVD-bewindspersonen op donderdag in ieder geval helemaal niet aan de orde is geweest. ''Als ik tot de VVD-top behoor, dan is er geen druk op hem uitgeoefend'', aldus de minister.