De Europese Commissie zou graag een speciale missie van de Verenigde Naties naar Syrië sturen. 

Deze missie zou de beschuldigingen over het gebruik van chemische wapens ter plekke moeten controleren. Dat pleidooi hield de woordvoerder van EU-buitenlandchef Catherine Ashton vrijdag in Brussel.

Volgens de Verenigde Staten heeft het Syrische leger ''op kleine schaal'' chemische wapens ingezet tegen de opstandelingen. Hierbij zouden 100 tot 150 mensen omgekomen.

''Het is belangrijk dat een VN-verificatieteam naar Syrië wordt gestuurd om deze beschuldigingen ter plaatse te toetsen'', vindt de zegsman.

Hij benadrukte dat de internationale gemeenschap haar inspanningen om tot een politieke oplossing te komen, moet vergroten. Hij zei te hopen dat er snel een datum wordt geprikt voor een internationaal Syrië-vredesoverleg.

Aanwijzingen

De VN zei vorige week ook zelf aanwijzingen te hebben dat het regime van Bashar al-Assad chemische wapens gebruikt. Inspecteurs konden echter niet in het land zelf werken.

Of Europa ook wat ziet in de Amerikaanse plannen om boven Syrië een no-flyzone in te stellen, zei de woordvoerder niet. Op de volgende vergadering van de ministers van Buitenlandse zaken (24 juni) zal Syrië weer besproken worden. Maar, zo zei de zegsman: ''Normaliter worden tot dergelijke maatregelen besluiten na een VN-Veiligheidsresolutie.''