Minister voor Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA) heeft vrijdag in Luxemburg samen met Frankrijk haar EU-collega's opgeroepen om werk te maken van betere arbeidsomstandigheden in Bangladesh. 

Dat laat haar woordvoerder weten.

De EU is veruit de grootste afnemer van textiel uit Bangladesh: het gaat om zestig procent van de totale export uit het land, waarvan de waarde vorig jaar 8,5 miljard euro bedroeg.

"Door gezamenlijk optreden als de belangrijkste textielimporteur vanuit Bangladesh kan de EU een groot verschil maken", stelt Ploumen.

Bovendien zouden de EU-lidstaten zich op nationaal niveau hiervoor moeten inspannen en de textielsector daarbij betrekken, vindt Ploumen. Dat geldt ook voor het bedrijfsleven. De minister verwacht volgende week een ambitieus plan van aanpak van de textielbedrijven.

Verantwoordelijkheid

Ploumen gaat zaterdag zelf naar Bangladesh om met de regering te overleggen over de aanpak van de misstanden in de textielsector. Alle betrokken partijen moeten hun verantwoordelijkheid nemen, eist de bewindsvrouw. "We kunnen niet meer naar elkaar blijven wijzen." 

De minister bezoekt ook diverse textielbedrijven, waaronder het ingestorte complex. Het instorten van dat fabriekspand in april van dit jaar eiste het leven van 1129 mensen.