Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) is het niet eens met het oordeel van het Centraal Planbureau (CPB) dat de structurele werkgelegenheid zal dalen als gevolg van de maatregelen in het sociaal akkoord.

Dijsselbloem noemde dat vrijdag voorafgaand aan de ministerraad een 'zeer discutabele conclusie'.

Volgens het CPB daalt de werkgelegenheid doordat de versobering van de WW, zoals opgenomen in het regeerakkoord, is teruggedraaid. Het bureau is volgens Dijsselbloem uitgegaan van de aanname dat het derde jaar WW 'op grote schaal' zou worden gerepareerd. 

"Bij een eerdere doorrekening heeft het CPB dat helemaal niet zo ingeschat, dus daar is wel een groot vraagteken bij te zetten." 

Wanneer die aanname achterwege wordt gelaten, dan zien de cijfers er volgens Dijsselbloem positief uit. 

Makkelijke oplossingen

De tijd van makkelijke oplossingen is echt voorbij. "We zullen de tering naar de nering moeten zetten", aldus de minister. Dat de werkloosheid fors oploopt, noemde hij 'heel slecht nieuws'. 

De cijfers van het CPB vallen zowel mee als tegen, zei Dijsselbloem. Het bureau voorspelt voor volgend jaar een tekort van 3,7 procent. Dat is lager dan de 3,9 procent die De Nederlandsche Bank eerder deze week nog raamde. Tegelijkertijd valt de werkloosheid dit jaar opnieuw hoger uit.

Voor wat betreft het economisch herstel is het CPB iets optimistischer dan DNB, zei Dijsselbloem. "Maar de werkloosheid is nog steeds fors aan het oplopen dus dat is nog steeds heel slecht nieuws."

Het kabinet zal een 'goede begroting' maken waarbij zowel wordt gewerkt aan het op orde brengen van het huishoudboekje als het herstel van de economie. Een besluit daarover wordt pas in augustus genomen.

6 miljard

Dijsselbloem wilde niet zeggen of hij ook zes miljard euro wil bezuinigen, zoals de coalitiepartijen VVD en PvdA donderdag aankondigden. Die zes miljard komt uit de koker van de Europese Commissie. Dijsselbloem sprak wel van een 'hele belangrijke bouwsteen van ons besluit dat nog gaat komen'. 

Dijsselbloem had ook een duidelijke boodschap voor de partijen die niet willen bezuinigen. Zo ageerde PVV-leider Geert Wilders donderdag tegen het 'vernietigende beleid' van belastingverhogingen en 'domme' bezuinigingen. Ook de sociale partners riepen de regering af te zien van verdere bezuinigingen.

Asscher

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher 'baalt enorm' van de stijgende werkloosheidscijfers. 

"We weten dat de werkloosheid na-ijlt. Dus als het economisch beter gaat daalt de werkloosheid niet meteen", zei Asscher vrijdag voor de ministerraad. "Maar ik wil er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de werkloosheid sneller omlaag te laten en dat er meer banen bij komen."