De voorzitter van de Eerste Kamer, Fred de Graaf (VVD), zal op 18 juni zijn voorzitterschap neerleggen.

Dat meldt De Graaf in een korte verklaring op de website van de Eerste Kamer.

De Graaf constateert dat zijn integriteit in het geding is gekomen na de ophef rondom zijn rol tijdens de troonswisseling.

Afgelopen week schreef de Volkskrant dat De Graaf, als samensteller van de Commissie van In- en Uitgeleide, een kunstgreep zou hebben uitgehaald om te voorkomen dat PVV-leider Geert Wilders een prominente rol zou krijgen bij de troonswisseling.

De Graaf nam woensdag middels een brief afstand van die beschuldigingen. Nu concludeert hij echter dat de discussie rondom zijn persoon ook na zijn brief nog voortduurt.

Wilders

PVV-fractieleider Geert Wilders vindt dat De Graaf er goed aan doet om af te treden. ''Dat siert hem, het enige juiste besluit. De onpartijdigheid van een Kamervoorzitter dient immers buiten kijf te staan en dat was hier duidelijk niet het geval", zo laat Wilders vrijdag weten.

Wilders zei donderdag al geen genoegen te nemen met de uitleg van de voorzitter, en noemde de brief een 'onzinverhaal'. Ook andere partijen uit de Tweede Kamer zeiden meer uitleg van De Graaf te willen. PvdA-leider Diederik Samsom constateerde dat er een hoop gedoe was, terwijl een dergelijke procedure onomstreden zou moeten zijn.

Dinsdag, de dag waarop De Graaf zegt te zullen opstappen, zal de Eerste Kamer voor het eerst debatteren over de kwestie.

Burgemeester

De Graaf werd eind juni 2011 voorzitter van de Senaat, en heeft daarmee 2 jaar lang die functie vervuld. Daarvoor was de 63-jarige VVD'er burgemeester van achtereenvolgend Leersum, Vught en Apeldoorn.

Op Koninginnedag 2009 kreeg hij als burgemeester van Apeldoorn ongewild landelijke bekendheid toen Karst T. een aanslag pleegde op toenmalig koningin Beatrix en haar familie. Zeven omstanders en de verwarde T. zelf kwamen om het leven. De Graaf werd geroemd om zijn rustige en doortastende optreden.

Onder vuur

De Graaf kwam als voorzitter van de Eerste Kamer eerder onder vuur te liggen door een omstreden advies in de kabinetsformatie.

Volgens de De Graaf zou het geen probleem zijn als de coalitie geen meerderheid heeft in de Senaat, omdat die als 'chambre de réflexion' geen politiek bedrijft. De werkelijkheid bleek anders, waardoor het kabinet voortdurend op zoek moet naar steun van de oppositie.

Profiel: Fred de Graaf

De Graaf niet eerste VVD'er in opspraak

 'Positie Eerste Kamer-voorzitter Fred de Graaf onhoudbaar'