
Tekort volgend jaar op 3,7 procent
Dat staat in een raming die het CPB vrijdag zou publiceren. De publicatie is vervroegd vanwege een vroege publicatie door RTL Nieuws.
In het voorjaar raamde het CPB het tekort voor volgend jaar nog op 3,6 procent.
Een tekort van 3,7 procent betekent dat er 7 miljard bezuinigd zou moeten worden om in 2014 uit te komen op de EU-limiet van 3 procent. De coalitiepartners VVD en PvdA hebben echter inmiddels besloten volgend jaar 6 miljard te bezuinigen.
Dat is de opdracht die eurocommissaris Olli Rehn (Begroting) Nederland deze week meegaf. Hij sloot daarbij niet uit dat dat bedrag later nog wat verhoogd kan worden.
Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CPB . Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen
Arbeidsmarkt
De arbeidsmarktsituatie is somber, schrijft het CPB. De werkloosheid loopt momenteel snel op. In 2012 bedroeg de gemiddelde werkloosheid nog 5,3 procent van de beroepsbevolking.
In 2013 komt deze gemiddeld uit op 6 procent en in 2014 op 7 procent. Het CPB schrijft dat de werkloosheid met een snelheid oploopt die vergelijkbaar is met begin jaren tachtig.
Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CPB. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen
Krimp
Volgens de CPB-raming krimpt de economie dit jaar met 1 procent. Dat is 0,5 slechter dan eerder voorzien. De consumptie daalt dit jaar doordat burgers minder te besteden hebben en de huizenprijzen dalen. Ook de overheidsbestedingen nemen door de bezuinigingen af.
Volgend jaar verwacht het CPB een licht herstel, met een groei van 1 procent. Het dieptepunt van de economische teruggang is volgens het planbureau bijna bereikt.
Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CPB . Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen
Roemer
De cijfers over de economie zijn voor SP-leider Emile Roemer geen verrassing: ''Vriend en vijand erkennen inmiddels dat dit kabinet de crisis verdiept. De negatieve spiraal van bezuinigen, economische krimp wordt door Rutte en Samsom versterkt in plaats van doorbroken. Ze zien zelf nog steeds niet dat hierdoor de economie én de overheidsfinanciën steeds verder verslechteren'', aldus Roemer.
Roemer: ''Alles signalen staan voor het kabinet op rood. Wat iedereen al wist is nu bevestigd: Rutte heeft het CPB niet verslagen. Het recept van nog harder bezuinigen dat Rutte I en II steeds gebruiken blijkt geen medicijn maar juist gif te zijn voor onze economie."
Wilders
De prognoses het CPB over de economie en de snel oplopende werkloosheid bevestigen volgens PVV-leider Geert Wilders dat het kabinet ''ons mooie Nederland kapot heeft bezuinigd''. Het kabinet voert tijdens een economische crisis ''een vernietigend beleid van belastingenverhogingen en dom bezuinigen''.
Buma
CDA-leider Sybrand Buma stelt vast dat het ''spookbeeld van de jaren 80 werkelijkheid is geworden''. De werkloosheid stijgt net zo snel als toen, zegt hij. Nog meer lastenverzwaring zou de werkgelegenheid alleen maar verder verslechteren. Het CDA zal die dan ook niet steunen. Buma roept het kabinet op snel met plannen te komen.
Pechtold
Volgens D66-leider Alexander Pechtold kost het afzwakken van hervormingen in onder meer de WW door het kabinet 23.000 banen en gaat de economie er structureel 600 miljoen op achteruit. Hij verwijt het kabinet beslissingen voor zich uit te schuiven, waardoor bedrijven niet meer durven te investeren en ''de economie op zijn gat ligt''.
Fractieleider Bram van Ojik van GroenLinks constateert dat de economie minder snel herstelt dan verwacht was. ''Dat herstel moet het kabinet niet met botte bezuinigingen in de knop breken, dat is het domste wat je kan doen.''
FNV
De FNV roept het kabinet op de komende maanden na te denken over minder bezuinigen en meer investeren in banen. Ton Heerts, voorzitter FNV: "Nu wordt er nog een licht herstel voorspeld voor volgend jaar, maar zo gauw er extra bezuinigd wordt, gaat het mis."
Volgens de FNV laten de CPB-cijfers zien dat de 'bezuinigingsdrift' niet werkt. ''Met deze krimpstrategie zitten we op een doodlopende weg", aldus Heerts. Wat hem betreft is het nu een kwestie van "knokken voor banen en werken aan werkgelegenheid". "Daar draait het om op dit moment, niet om de naakte cijfers."