Désirée Bonis (PvdA) legt haar lidmaatschap van de Tweede Kamer per direct neer.

Dat maakte de partij donderdag bekend.De PvdA-fractie betreurt het dat haar buitenlandwoordvoerder tot dit besluit is gekomen.

''De overstap van de diplomatie naar de Tweede Kamer heeft mij niet gebracht wat ik ervan had verwacht. Maar ik ben en blijf een sociaaldemocraat en zal me graag voor de PvdA blijven inzetten'', aldus een verklaring van de 53-jarige Bonis.

Ze had over de recente ontwikkelingen in het Midden-Oosten een vrij uitgesproken mening. Ze pleitte woensdag nog in een Kamerdebat ervoor om de druk op Israël op te voeren omdat het land zijn internationale verplichtingen niet nakomt. ''Israël is alleen gevoelig voor druk'', zei ze.

Syrië

De voormalige diplomate was eerder onder meer ambassadeur in Syrië van 2006 tot 2010 en directeur van de directie Sub-Sahara Afrika op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze was een groot voorstander van deelname aan de EU-trainingsmissie in Mali.

Ze is zeer begaan met de situatie in Syrië. Tijdens een van haar eerste debatten in de Kamer vorig jaar oktober pleitte ze voor de opname van honderd Syrische studenten in ons land. Vorige maand werd bekend dat het kabinet heeft besloten 30 Syrische studenten hier een jaar te laten studeren.

Erkenning

Haar standpunten kwamen niet altijd overeen met die van partijgenoot en minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans.

Toen ze vorig jaar november pleitte voor erkenning en hulp aan de toen net verenigde oppositie in Syrië, kreeg ze nul op het rekest van de minister. Ook leek ze niet echt gelukkig met het besluit van het kabinet om de opwaardering van de Palestijnse status bij de VN niet te steunen, hoewel ze het kabinetsbesluit wel steunde.