Minister Hennis van Defensie ontkent dat ze voor de JSF heeft gekozen.

RTL Nieuws meldde vandaag dat Hennis de JSF wil als opvolger van de F-16-straaljager en dat de meest betrokken ministers het daarmee eens zouden zijn. Het kabinet zou er morgen over praten.

Een woordvoerder van Hennis ontkent echter tegenover NU.nl dat er al is besloten over de JSF. NOS.nl meldt dat ook andere bronnen het bericht tegenspreken. Zij zouden er onder meer op wijzen dat de Algemene Rekenkamer nog bezig is met berekeningen.

De kosten van het project bedragen ruim vier miljard euro. Hoeveel JSF-toestellen worden gekocht, is afhankelijk van de prijs per toestel. Het kabinet wil niet meer uitgeven dan het gereserveerde bedrag van ruim vier miljard euro. Hiermee wil de minister twee squadrons vullen.

Ministerraad

Het kabinet praat vrijdag over de JSF, het Amerikaanse gevechtsvliegtuig dat wat de Koninklijke Luchtmacht betreft de F-16-toestellen op gaat volgen. Bronnen rond het kabinet bevestigen dat de JSF op de agenda van de ministerraad staat.

Nederland heeft al 1 miljard euro in de ontwikkeling van de JSF gestoken, die tegenwoordig door bouwer Lockheed Martin F-35 wordt genoemd.

Gevoelig

Het JSF-dossier ligt gevoelig in de coalitie van VVD en PvdA. De VVD is altijd voorstander van aanschaf geweest, waar de PvdA vorige zomer nog helemaal uit het JSF-programma wilde stappen.  Volgens de Algemene Rekenkamer is het voor Nederland nadelig om uit de testfase te stappen.

Mede op aandringen van de Tweede Kamer nodigde Hennis in april de concurrenten van de JSF uit om nogmaals hun eigen vliegtuig aan te prijzen.

De VVD-fractie in de Tweede Kamer liet eerder blijken te kunnen leven met 30 tot 35 JSF-toestellen. Ooit wilde Defensie meer dan 80 JSF's aanschaffen.