De fractievoorzitters in de Tweede Kamer gaan Eerste Kamervoorzitter Fred de Graaf bevragen over zijn rol in het vermeende weren van PVV-leider Geert Wilders bij de groep Kamerleden die de Koning mocht begeleiden bij zijn inhuldiging.

Dat laten de fractievoorzitters weten na een onderling overleg van anderhalf uur met Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg over de zaak. 

Afgelopen week ontstond ophef toen de Volkskrant schreef dat de samensteller van de Commissie van In- en Uitgeleide, Eerste Kamervoorzitter Fred de Graaf, een kunstgreep zou hebben uitgehaald om te voorkomen dat Geert Wilders in de commissie plaats kon nemen.

De Graaf zou het geen prettig idee hebben gevonden dat Wilders de Koning zou begeleiden bij zijn inhuldiging. Wilders toonde zich vaak kritisch tegenover het Koningshuis, ook wilde hij hun invloed beperken.

Woest

De PVV-leider reageerde woest op het nieuws in de Volkskrant en verweet De Graaf politieke spelletjes.

In een brief schreef De Graaf vervolgens afstand te nemen van de suggestie dat hij er een stokje voor had gestoken dat Wilders in de commissie zou plaatsnemen.

Hij zegt nooit aan de overweging de PVV-leider te benaderen te zijn toegekomen, omdat anderen de commissie al hadden gecompleteerd.

Hier was een formule voor bedacht waarbij de langst zittende Eerste- en Tweede Kamerleden eerst in aanmerking komen. 

Bekijk hier een reactie van Wilders:

Video

Van der Staaij

De Volkskrant schreef dat SGP-Senator Gerrit Holdijk was gevraagd plaats te maken voor SGP-Tweede Kamerlid Kees van der Staaij. Dit zou nodig zijn, omdat er geen twee van één partij in de commissie mochten zitten. 

Na Van der Staaij zou Wilders de volgende kandidaat zijn, maar doordat Holdijk zijn plek teruggaf was het niet nodig de PVV-leider te benaderen.

De Graaf beweert dat Wilders bij deze afweging geen rol heeft gespeeld, maar dat dit puur te maken had met de overweging dat er van elke partij maximaal één in de commissie mocht zitten.

Van Miltenburg

De Senaatsvoorzitter schreef in zijn brief dat hij de commissie samenstelde met Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. Zij ontkende enige betrokkenheid te hebben bij het weren van Wilders.

Donderdagmiddag kwamen de fractievoorzitters in de Tweede Kamer bijeen om over de kwestie te praten